Set propostes per a una lectura en companyia a casa

27.05.24 11:35 AM Per Adrián

Hi ha tres dubtes fonamentals a l’hora de treballar la lectura a casa. El primer és com ensenyar a llegir als fills. El segon és com ajudar-los a estimar la lectura. I el tercer és quines lectures poden tindre més èxit en aquest viatge conjunt. Des d'Andana, Editorial Valenciana, podem donar-vos diversos consells i propostes per a donar resposta als dos primers dubtes. I trobaràs que el tercer serà senzill d’esbrinar a mesura que passes temps amb el futur lector o lectora. Ací tens el nostre catàleg, per si necessites idees. 

Primera: habilita un espai per a la lectura i per als seus llibres

És important convertir la zona de lectura en un espai connectat amb l’oci i la desconnexió. De la mateixa manera, crear un espai en el qual pot guardar els seus llibres farà que els valore més. Al principi pot ser una maleta, i després convertir-ho en prestatgeria, a mesura que la col·lecció vaja creixent. 

Segona: troba temps per a llegir junts

Pensem que, sobretot al principi, és preferible que la lectura siga una activitat diària, i no una sessió llarga al cap de la setmana. Per convertir-ho en un hàbit, i també per evitar que llegir es convertisca en una tasca fastigosa. Una vegada vos poseu, ha de notar que li dediqueu un temps valuós, que les històries permeten compartir sentiments, i que en aquesta estona, els problemes queden aparcats. 

Tercera: regala-li llibres

Tant pels dies assenyalats (per l’aniversari, per Reis, per Sant Jordi...) com pels assoliments, com un èxit escolar. Vincular la idea de llibre a la d'un objecte especial incidirà en el valor que el jove lector o lectora veurà en ell. Si a més aprofites aquestes ocasions per a explicar-li per què li has regalat determinat llibre, i com t’ha fet pensar en ell, serà la cirereta del pastís. 

Quarta: acompanya-li a la biblioteca

Pensem que els centres escolars encara fan excursions a la biblioteca municipal a explicar el seu funcionament, però convertir eixa visita en una rutina familiar impulsarà el seu afecte per l’espai. Demana amb ell llibres, revistes i documents dels temes que li interessen. 

Cinquena: sigues un model

Els xiquets i les xiquetes van impregnant-se del que veuen al seu voltant, i gran part del que la família té adquirit influirà en els seus gustos. Comenta-li les teues lectures, i que veja com t’ho passes bé llegint. Així se sentirà atret pels llibres que et veu llegir, i comprendrà que la lectura és per a tota la vida. 

Sisena: interessa't pel que està llegint

No només pel contingut, sinó també per la seua interpretació. Mentre lliges, estaria bé que li feres preguntes i que faces que imagine què passaria si aquest personatge hagués reaccionat d’una altra manera, o si aquell hagués anat per un altre lloc. Així enfortiràs les seues habilitats de comprensió de la lectura. 

Setena: no imposes la lectura

No hi ha gens de pressa. A llegir s’aprén a poc a poc. I ja saps que si li poses pressa perquè aprenga i l’obligues a llegir, és molt fàcil que acabe fugint de tot això. Cada xiquet té el seu ritme, així que el que cal prioritzar és que siga una estona agradable per a ell. En aquest mateix sentit, dona-li marge perquè elegisca les seues lectures.