Les propostes d'Andana Editorial per a l'Any Estellés

14.03.24 11:03 AM Per Adrián

Un 4 de setembre de l'any 1924 va nàixer, a Burjassot, aquell a qui molts consideren -i ací ens adscrivim a eixa creença- com el més gran poeta valencià des d’Ausiàs March.

Un segle més tard, el 2024, ens trobem commemorant el seu centenari, en una celebració que ens agermana a totes i tots els valencians junt amb un poeta que va elevar, com ningú, les nostres lletres i la nostra llengua.

És així: Vicent Andrés Estellés ens uneix a valencianes i valencians en un fil ben fort de memòria, literatura i dignitat. És una alegria veure com més de quaranta pobles -una llista que no deixa d’augmentar- han decidit unir-se en una plataforma de caràcter popular que homenatjarà el poeta amb distints actes.

Les escoles i instituts també són un espai de record d’Estellés. De segur que això, a ell, li alegraria molt. És a les aules on s’amaga la clau que obri tots els panys: l’educació a què contribueixes cada dia.

Suposem que has d’estar pensant en continguts didàctics sobre la figura de Vicent Andrés Estellés per a usar a classe amb els teus escolars. A Andana, Editorial Valenciana, el nostre compromís amb la difusió de la seua poesia ve de llarg, continuarà aquest 2024 i també quan acabe aquest any de commemoracions. Però, de moment, volem presentar-te tres propostes de què disposem, amb l’esperança que puguen ajudar-te a classe.

La cançó de l'Estellés, de Dani Miquel

El nostre benvolgut Dani Miquel ja va col·laborar, fa uns anys, amb Estimem Enric Valor, un conte sobre l'immortal narrador de les rondalles. Ara, junt amb Edu Marco i la il·lustradora Helga Ambak, presenta La cançó de l'Estellés, una biografia del poeta de Burjassot en format poema, que Dani Miquel s'encarrega de musicar. 


El llibre ja està a la venda. Dalt et deixem la cançó de Dani Miquel que recita la poesia del llibre. 

La vida contada a un nen del veïnat

Pel seu llenguatge assequible i per ser una poesia pròxima i actual, l’obra d’Estellés pot ser un excel·lent mitjà per a iniciar els nostres alumnes en la lectura. El poeta, sense separar-se d’un estil acostat a la llengua col·loquial, va aconseguir una qualitat literària suprema.


A La vida contada a un nen del veïnat reunim vint-i-sis poemes triats des d'un punt de vista temàtic, que aborden continguts de la poesia d'Estellés com la terra i la casa, els amors i els plaers de cada dia. A més a més, acompanyem el llibre d'una guia didàctica amb la qual podràs treballar la poesia d'Estellés amb els teus escolars. 

Llegir dos dels poemes
Propostes didàctiques

Dossier d'activitats estellesianes

A banda de la lectura, també podem oferir-te animacions a la lectura relacionades amb Vicent Andrés Estellés. Busquem que l’alumnat puga aprofundir en la comprensió de la seua obra a través de nous formats: concretament, des de la música.


Per una banda, Estellés a ritme de rap, pensat per a tercer cicle de primària i primer cicle d’ESO, uneix la cultura hip-hop i el poeta amb una sessió en què podrem parlar de la història del rap, de la figura d’Estellés i podrem rapejar poemes del poeta. El taller és a càrrec de Claudia Key Day, cantant i musicoterapeuta, amb una llarga trajectòria en l'escena musical valenciana


D'altra banda, també et presentem Una rosa de paper: Vicent Andrés Estellés, vida i versos. Un recorregut per la biografia de l'autor de Burjassot guiat per Joan Borja, professor, doctor en Filologia Catalana i autor o coautor d'una trentena de llibres. 


Per acabar, disposem d'un recital envers la vida i obra de Vicent Andrés Estellés. Es tracta d'un espectacle que musica una selecció dels seus poemes i repassa la biografia de l’autor, a càrrec de Carles Llinares i Jordi Carbonell.


Consulta el dossier d'activitats

Et deixem ací el dossier amb aquestes activitats. Si tens qualsevol dubte, sempre pots escriure'ns a andana@andana.net. Estarem encantats d'atendre't.