L'experiència de mitja hora de lectura al dia

29.02.24 12:37 PM Per Adrián

L'IES La Moreria de Mislata, des de fa dos cursos, dedica els 30 minuts posteriors al pati a la lectura lliure i en silenci. Una iniciativa amb un èxit sorprenent.

A l’IES La Moreria de Mislata, si entres després del pati, tot l’edifici està en silenci. És una sensació estranya. Tots hem trepitjat un institut i ho sabem. El soroll ambient del pati s’allarga un, dos, cinc minuts més. El ressò de l’esplai afecta de ple a la classe següent. A La Moreria, això ha deixat d’ocórrer. Hi ha una raó, una iniciativa pionera que els ha portat recentment a la televisió valenciana. Cada dia, els 30 minuts posteriors a l’esplai estan ocupats per una assignatura específica i transversal a tots els cursos. És l’hora de la lectura.

Es tracta d’una iniciativa que ja engegaren, fa uns pocs cursos, l’IES Didín Puig, de Guadassuar, i l’IES Músic Martín i Soler, també de Mislata. Andana Editorial ha viatjat a La Moreria a conéixer, en detall, com ha estat la posada en marxa d’aquest recurs docent, i quina és l’experiència de professors i estudiants en el segon curs en què està activa. 

El funcionament és senzill. Després que el claustre de professors aprovara la iniciativa, es van restar 5 minuts de cada classe del dia, que se sumaren per a formar la mitja hora dedicada a la lectura. Així, d’11:30 a 12 del migdia, l’estona posterior al pati, cada alumne acudeix a l’aula que li toca en l’assignatura de després, s’asseu i trau un llibre. Té eixos 30 minuts per a endinsar-se en la lectura: al seu propi ritme, en el gènere que li apetisca, el llibre que més li vinga en gust. 

Aquesta, la de la lliure elecció de la lectura, és una qüestió fonamental. Probablement, la que millor condensa l’essència de la iniciativa. Es tracta de naturalitzar l’hàbit de llegir, de vincular la lectura a un moment d’esplai. “Poden aprofitar per a llegir les lectures obligatòries”, expressa al respecte Amanda Ruiz, cap de departament de Valencià de l’institut. “Però, idealment, ha de ser una lectura lliure. Als de Batxillerat els dic: ‘No hauríeu d’estar llegint-se La plaça del diamant, sinó altre llibre, per a relaxar-se’”. En el temps de TikTok, Instagram i les descàrregues instantànies de dopamina a través del mòbil, l’IES La Moreria reivindica l’ancestral vincle entre lectura i entreteniment. 

L'experiència de dos cursos de lectura

Esteban Verchez, vicedirector de l’institut, confirma la satisfacció del professorat amb la iniciativa. “D’una banda, està el silenci aconseguit en un horari complicat del matí. D’altra, està el comportament dels alumnes. Hi ha de tot, però s’ha produït una gran millora des que començàrem. El canvi en un any ha estat enorme”, assegura.

A l’inici, costava que els escolars entengueren el concepte de tornar del pati i posar-se a llegir. Hui ja ho tenen assumit. Si al principi eren minoria els qui llegien, i una majoria els qui simplement s’asseien davant del llibre a sobreviure la mitja hora, ara els papers s’han intercanviat i són pocs els alumnes que encara passen setmanes i mesos amb el mateix exemplar. “És de veres que alguns fingeixen que lligen. Però, fingint, acabes llegint-te un llibre”, il·lustra el vicedirector. 

Una part de l’alumnat porta els llibres de casa, però en aquesta iniciativa també ha jugat un paper cabdal la comissió de biblioteca de l’institut. En la feina diària del préstec de llibres, per descomptat, però també en la tasca del foment de la lectura. La setmana passada, la de Sant Valentí, van difondre obres de temàtica amorosa. El meu nom no és Irina, de Xavier Aliaga, presidia un aparador ple de llibres amb històries romàntiques.

“Hem invertit en molts tipus de llibres: informatius, de divulgació científica o cultural... No només tenim novel·les: també altres temes que poden interessar als alumnes”, explica Luisa Alcácer, coordinadora de la comissió.

Canvi de paradigma

Tot això explica que els préstecs de la biblioteca escolar hagen augmentat exponencialment. El curs 2021-2022, l’últim previ a la iniciativa de la mitja hora lectora, es realitzaren 90 préstecs. El curs passat en registraren 800. Enguany, a l’inici del segon trimestre ja n’havien realitzat 600, amb la qual cosa van pel camí de duplicar la xifra de l’any passat. La renovada relació de l’alumnat amb la biblioteca suposa, per a la comissió, una oportunitat per a seleccionar les lectures. “Si demanen lectures de romanç”, exemplifica Luisa Alcácer, “tractem de trobar llibres que reflectisquen relacions d’amor no tòxiques, o que aborden la diversitat sexual”.

Luisa Alcácer (esquerra) i Amanda Ruiz (dreta), a la biblioteca de l'IES La Moreria.

Compten també amb una bústia de suggeriments, que troben plena de peticions. Esteban Verchez subratlla en aquest punt el canvi de paradigma experimentat a l’IES La Moreria: “Els estudiants estan pendents dels llibres que tenim disponibles. Vens a l’hora del pati, i trobes que la biblioteca està plena. I també estan els casos particulars: alumnes als qui has de cridar l’atenció perquè paren de llegir, per a començar la classe de després”, expressa. 

Fa uns cursos, l’IES La Moreria va realitzar una enquesta d’hàbits lectors entre l’alumnat. Els resultats foren colpidors. Ara, a final d’aquest 2023-2024, repetiran l’estudi. Estan segurs que la mitja hora diària de lectura haurà millorat les estadístiques. “Però el millor serà quan portem tot l’alumnat, des de primer d’ESO, haja viscut la mitja hora”, expressa el vicedirector del centre. “Professors d’altres instituts ja ens pregunten si hem notat canvis en l’ortografia, l’expressió de l’alumnat... Per a tot això caldran més anys”, afegeix Amanda Ruiz. Però, estan segurs, tot arribarà. La llavor ja està plantada.