Més de 100.000 estudiants valencians s'examinaran amb el nou "estudi PISA" espanyol

14.03.24 10:16 AM Per Adrián

Tot l'estudiantat de 4t de Primària i 2on d'ESO realitzarà una gran prova de coneixements. El control servirà també per a recollir dades de les famílies i el professorat

El prestigiós estudi PISA, que es realitza cada tres anys, avalua a desenes de milers de joves espanyols de 15 i 16 anys per tal de copsar el nivell de les aules i el grau de diversitat quant a coneixements, entre altres aspectes. En l'últim estudi, publicat al desembre de l'any passat, les aules valencianes demostraren millor capacitat de resiliència que la d'altres autonomies de l'Estat en un trienni marcat per la pandèmia de la covid-19. Enfront del descens general experimentat a Espanya, la C. Valenciana va perdre només un punt en les proves de matemàtiques (amb 473), mentre que guanyava cinc en ciències (478) i nou en lectura (473). 

A partir d'aquest curs, l'informe PISA no serà l'únic control general de l'alumnat. De fet, al llarg dels pròxims dos mesos se celebraran els primers exàmens de l'avaluació diagnòstica, una nova figura emmarcada en la Lomloe que té com a objectiu recollir dades sobre els coneixements de l'alumnat. Més de 100.000 estudiants valencians (tots els alumnes de 4t de Primària i 2on de l'ESO) s'enfrontaran a aquestes proves, junt amb els seus companys de la resta de l'Estat. 

És important subratllar que les proves no comptaran amb validesa acadèmica, ja que tenen un caràcter estrictament censal. En aquest sentit, els escolars s'examinaran de matemàtiques, llengua valenciana, llengua castellana, idioma estranger, socials (geografia i història) i ciències. Així mateix, la prova també recollirà dades socioeconòmiques i culturals, l'ambient al seu centre i altres factors amb influència sobre l'activitat escolar.

A més, aquesta prova també inclourà un qüestionari que haurà de realitzar el professorat. Se'ls preguntarà sobre l'experiència i la satisfacció amb el seu treball, les dificultats que troba en la seua tasca per les característiques dels seus estudiants, les estratègies docents que porta a terme, els recursos dels quals disposa, l'organització al centre... 

Experts consultats per distints periòdics valoren positivament la iniciativa, en tant que es tracta d'una prova que els països del nostre entorn estan desenvolupant des de fa més d'una dècada. La prova, afegeixen, permetrà dibuixar un diagnòstic detallat de l'estat de l'educació al país, per a després adaptar les decisions que afecten el dia a dia de l'alumne. 

Queden poques setmanes perquè el teu centre, junt amb la resta d'escoles i instituts del territori valencià, s'enfronte a aquesta prova. Què esperes d'ella? Creus que és positiva una avaluació així? La comunitat d'Andana, Editorial Valenciana, estarà molt atenta al seu desenvolupament i als resultats.