Cinc vies per a nodrir la creativitat amb un llibre d'il·lustracions

29.02.24 02:09 PM Per Adrián

Els llibres il·lustrats estan plens de literatura, d’art i d’oportunitats per a crear i per a treballar en sincronia amb el xiquet. Per això, aquest gènere obri la porta a tota classe de beneficis en el desenvolupament d’un escolar. Des d'Andana, Editorial Valenciana, et donem 5 claus i idees per a explotar aquest potencial amagat en un llibre d’il·lustracions. 

1. La importància de seleccionar el llibre

Elegir un bon llibre il·lustrat pot requerir el seu temps, però és una tasca que paga la pena. En moltes ocasions, el llibre ofereix un primer contacte per al xiquet amb la literatura i l’art gràfic. I si funciona, pot despertar el seu interés per aquest món. 

La d’il·lustracions és una tipologia de llibre molt complexa i específica. El text i les pintures han d’estar perfectament equilibrades. El text no té per què descriure les imatges i aquestes no il·lustraran necessàriament el que diu el text: a vegades, poden retroalimentar-se. Un exemple és La Balena, de la qual parlem ací

2. Despertar la curiositat del jove lector

A molts xiquets els agrada que els lligen llibres, i pràcticament tots troben interés en una bona història. Conrear la curiositat del xiquet a través d’un llibre d’il·lustracions no hauria de ser complicat

Llegir el llibre en veu alta i interpretar la història és una part important dins de la tasca educadora en el món de la literatura. És recomanable xarrar sobre la història que estem llegint, per nodrir la comprensió lectora del xiquet; tanmateix, també convé fer que el xiquet es fixe en les il·lustracions. Pregunta-li sobre les imatges, com van ser dibuixades i pintades, amb quins materials... Ajuda’l així a entendre la importància de l’equilibri entre les imatges i el text. 

3. Organitzar un taller d'art

Una vegada hem despertat l’interés del xiquet per un llibre il·lustrat, podem organitzar un xicotet taller d’art. Pot dibuixar o pintar la seua pròpia interpretació del protagonista de la història que han llegit, o de qualsevol altre personatge. Anima’l a provar distintes tècniques, i a experimentar amb materials diferents que els que usa normalment: aquarel·les, tintes, il·lustració digital... 

Aquestes il·lustracions poden ser combinades amb un taller de relats.  Crear una història a partir de dos dibuixos és una possibilitat. Pots donar-li idees: què passaria si portares una balena amb tu a casa? Què ocorreria si conegueres al teu personatge de llibre preferit? Alguns xiquets voldran contar la història amb dibuixos i altres poden fer-ho amb text. Aprofitant el taller, pots explicar als xiquets el concepte de continuïtat: en els dos dibuixos estem contant la mateixa història, i ha de quedar clar per a qui ho veja. 

4. Col·laborar amb el jove artista

Treballar junts és també una bona idea. Pintar un mural podria ser divertit. Tu pots encarregar-te de pintar l’escenari (la pintura acrílica sobre cartó funciona bé) i, junt amb el xiquet, donar-li vida amb un collage d’il·lustracions. Podeu apegar els dissenys digitals després d’imprimir-los, o pintar amb llapis de cera o amb pastels a l’oli sobre DinA4, retallar-ho i apegar-ho. Aquest tipus de taller dona a tots una oportunitat de col·laborar, amb independència de l’habilitat artística de cadascú. 

5. Repassar el resultat final

És important donar als xiquets temps per a remirar-se i per a emocionar-se amb el resultat final. Parlaran sense descans sobre la pintura que acaben de crear. Estarà bé repassar-la junt amb ell, i reconéixer cada element que ha creat ell. Tu també gaudiràs del procés: tots sabem que els xiquets són capaços de plasmar idees increïbles. També és bona idea recordar quin és l’origen de tot: el llibre d’il·lustracions. Troba les similituds entre el que han creat ells i el llibre que heu estat llegint junts, i explica als xiquets que, treballant ells mateixos, ara s’han convertit en artistes i escriptors!