"Aprendre una llengua és aprendre a parlar-la"

07.05.24 11:58 AM Per Adrián

Francesc Gisbert presenta 'Parlarem', el quadern de docència del valencià per a nouvinguts que ha coordinat

Quin és l'esperit de Parlarem?

Aprendre una llengua és aprendre a parlar-la. Parlarem pretén ajudar l'alumnat a aconseguir el primer contacte amb el valencià, per entendre'l i parlar-lo. Tot des d'un enfocament pràctic i comunicatiu.

Quin és el principal repte a l'hora de crear un llibre per a iniciar en el valencià?

El repte és transmetre un vocabulari bàsic perquè els nouvinguts parlen en valencià. Hem tractat que Parlarem siga un quadern útil, tant per a nouvinguts, com per a alumnes castellanoparlants amb poc o cap contacte amb el valencià. 

Com heu desenvolupat el procés de creació d'aquest llibre?

Fem servir una metodologia activa, en la línia de l'ensenyament de llengües als nivells orals, d'A1 i A2. Les unitats didàctiques estan dissenyades per avançar progressivament i sumativa, pas a pas, en el coneixement del valencià. A més, com que els autors som docents que fem classe en aules d'acollida i a alumnat nouvingut o castellanoparlant, totes les activitats estan testades prèviament, de manera que donen resultat. 

Quines són les novetats en un quadern d'ensenyament, respecte al que es podia trobar fa vint anys? 

Ara tenim més alumnat nouvingut i castellanoparlant a les aules que mai. El professor de valencià no pot fer la mateixa classe per a tothom, tenim molts nivells a l'aula. Parlarem està pensat per ajudar a l'alumne a aprendre, i al professorat a atendre els alumnes amb necessitats especials. Permet un aprenentatge guiat i autònom. 


"Com que els autors som docents que fem classe a alumnat nouvingut, totes les activitats estan testades prèviament, de manera que donen resultat"

Hi ha algun àmbit en concret en què hàgeu insistit especialment?

En l'ensenyament inicial de llengües, és fonamental el plantejament comunicatiu. La llengua s'aprén en la mesura que es fa servir. Aprenentatge i ús van de la mà. No s'aprén i després s'usa, com en els mètodes tradicionals.

A partir d'enguany, les proves d'accés a la Universitat descomptaran fins un 10% la nota per faltes d'ortografia. Com es pot treballar amb els nouvinguts i amb els castellanoparlants, perquè no els supose un entrebanc?

L'objectiu a mitjà termini és que qualsevol alumne, siga nouvingut o no, domine el valencià. Però per a dominar una llengua, primer s'ha d'animar a parlar-la. No hi ha domini sense ús.

Què recomanaries que acompanye l'estudi de la llengua, tot complementant la tasca d'un llibre com Parlarem?

És molt convenient un aprenentatge guiat, en un primer moment. L'ideal és que l'alumnat tinga el suport d'una aula d'acollida o similar. Després, a mesura que tinga uns coneixements bàsics, cal integrar-lo en la dinàmica de l'aula, entenent que de moment no tindrà el mateix nivell que la resta.